A penész kialakulásáról, egészségügyi kockázatairól olvashat itt!

A penész kialakulásának okai

Az építőipar fejlődésével egyre gyakrabban találkozhatunk penészes falakkal, aminek elsődleges oka, hogy a külső hőszigetelő rétegek és a nyílászárók túl jól látják el a feladatukat. A mai korszerű ablakok többsége tökéletes légzárású, így megszűnt a lakások természetes szellőzése. A technológiai  újítások miatt a lakás egyre inkább a külvilágtól hermetikusan elzárt dobozzá válik.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy az építőipari fejlesztéseken túl a klímaváltozás, a talaj- és esővíz mennyisége, a belső illetve külső hőmérséklet közötti különbség, valamint a páratartalom is mind hatással vannak a feketepenész megjelenésére.

Szeretné megtudni, hogy mitől alakul ki a penészes fal?

Elgondolkodtató, hogy a falpenészedési folyamat már azokon a felületeken is megindul, ahol legalább három napon keresztül 75% feletti a páratartalom.

Ehhez tudni kell, hogy télen egy lakás levegőjének relatív nedvességtartalma 50-65% között van, hőmérséklete pedig 22 fok. Mivel minden lakásban folyamatosan mosnak, főznek, takarítanak, szárítanak, teregetnek, virágokat locsolnak (ami mind-mind párát bocsát ki), így ezek hatására jelentősen (65% fölé) emelkedik a páratartalom.

A házimunkán túl a penész kialakulásához hozzájárul a légzésünk során kibocsátott pára is. Igen kevés embert ismerek, aki éjszakai alvása közben felkel, hogy a szobát kiszellőztesse, viszont rengeteg emberrel találkoztam, aki nem érti, hogyan lehet penészes a hálószoba fala.

Ma már egyre többen tudják, hogy nem kell a víznek folynia az ablaküvegen, vagy csepegni a mennyezetről, nem kell nedvességtől csillognia az áthidalóknak: a penész kialakulásához az is elég, ha a falak hideg részein (hő hidakon) a vakolat, festés vagy tapéta szöveteiben szemmel nem is látható, apró vízrészecskék tartósan jelen vannak.

Ha Ön érintettként néz szembe a falpenészesedés problémájával, és célja, hogy a jövőben penészmentes otthonban lakjon, akkor a házilagos megoldást itt találja.

Kérje a “Mit tegyek a penész ellen házilag” című ingyenes tanulmányunkat.

Érdekel a végleges penészmentesítés, feliratkozom a
tanulmányra!

Kérem minden mezőt töltsön ki!

Megismertem és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatunk

E-mailben kérem a Czinege és Fiai KFT hírleveleit és eDM-jeit.

Adatvédelmi nyilatkozatunk »

  Az első figyelmeztető jelek, melyek penészre utalnak

A falpenészedés első tünete a kellemetlen, dohos szag, ami arra utal, hogy minden feltétel adott a penész telepes elterjedéséhez. Ha már szabad szemmel is jól láthatóak a penészes foltok, akkor ott már gond van. A penész mikroszkopikus spóraként kezdi az életét, melyet a lakáson belüli légáramlatok magukkal visznek. Ha a spóra egy számára megfelelő helyre (táplálékforrásra) kerül, ahol a hőmérséklet és a nedvességtartalom is ideális, akkor fejlődésnek indul. A penész ámulatosan életképes. Ha a körülmények megfelelőek, a penész ugyanolyan jól megvan egy ruhán, a falon, a szekrény hátoldalán vagy egy tapétán, mint egy farönkön az erdőben.

A penészesedés 3 alappillére

  • táplálékforrás a spóráknak
  • megfelelő hőmérséklet
  • páratartalom

A lakáson belül a penész számára a hőmérséklet mindig megfelelő, és táplálékforrásban sincs hiány (ehhez elegendő egy tapétázott fal). Szemfelnyitó, hogy mivel a három szükséges tényezőből kettő mindig jelen van, a penészes fal kialakulásának esélyét leginkább a páratartalom mértéke határozza meg.   Az új építésű lakásokban élő családok ugyanúgy szenvednek a penésztől, mint nagyszüleink a vályogházakban, így ma már egyre kevesebben gondolják azt, hogy csak a régi, vizes lakások lehetnek penészesek. Sőt, sajnos fokozott veszélynek vannak kitéve az új lakásba költözők, mert gyakran előfordul, hogy a kora tavasszal elkezdett építkezést ősszel már befejezik.   A teljesen új épületekbe sokszor villámgyorsan kell beköltözni, így sok helyen nagy mennyiségű építési nedvesség marad az épületszerkezetekben. Ez egyrészt már önmagában garantálja a falak penészedést, másrészt e számottevő víz miatt a falszerkezet nem az eredeti, tervezett hőszigetelési értékkel rendelkezik. Az már csak “hab a tortán”, hogy ezek hatására jelentősen nő a fűtési költség is. Ahhoz, hogy jobban megértse a falpenészedés mögött húzódó folyamatot, nézzük, mit érdemes tudnia Önnek a páralecsapódás, a harmatpont és a hő hidak problémájáról.

Néhány kulcsfogalom, hogy érthető legyen a penészedés folyamata.

Évtizedekkel korábban, amikor még nagyszüleink nem szigetelték házaikat, azért alakult ki penészedés, mert a falak belső felülete hideg volt, és ezen kicsapódott a nedvesség  (pl. mikor télen szemüvegben megyünk a kinti hidegből a melegbe). Napjainkban a falak hőszigetelésével a távozó hőt kívánjuk csökkenteni, és a belső felület hőmérsékletét növelni – de sokszor megfeledkezünk a hő hidakról. Jellemzően hol alakulnak ki a hő hidak? Egyrészt ott, ahol a szerkezet jobb hővezető képességgel bír, mint máshol. Másrészt ott, ahol a külső levegő lényegesen nagyobb felületen hűti a szerkezetet, mint amekkora részen a belső levegő fűteni tudja. Ezek különösen a sarkok, a külső falak és a födém, illetve a padló találkozásai. A penész is jellemzően itt jelenik meg. A hő hidaknál beindul a penészedés, melynek elkerülésére a homlokzati hőszigetelés önmagában nem biztos, hogy elegendő. A vékony-, homlokzaton nem szigetelt fal, és a hő hidak mind segítik a penész kialakulását.

Kinek a felelőssége, ha a lakásunk falain elszaporodik a penész, amely alattomosan teszi tönkre gyerekeink egészségét?

A penészedés egészségkárosító hatásával kapcsolatosan számos hazai vizsgálat készült. A  Fodor József OKK (Országos Közegészségügyi Központ) 1996-2003 között mintegy 20 000 kisgyerek otthonában végzett átfogó környezet-epidemiológiai vizsgálatot. A kutatás kimutatta, hogy a penészes lakásban élő gyermekek egészségi állapota (összehasonlítva a penészmentes lakásban élő gyermekekével) minden tekintetben sokkal rosszabb volt.

5 elkeserítő statisztikai adat a penészes lakásban élő gyerekekről

A penészes lakásban élő gyermekeknél 62%-kal gyakoribb volt a bronchitiszes, 67%-kal az asztmás, 67%-kal az allergiás tünet. A betegség fogalmát ki nem merítő különféle gyermekkori panaszokat is 37%-kal nagyobb arányban jelezték azon gyermekek szülei, akik penészes lakásban éltek. A neurotikus, depressziós panaszok többlet-kockázata is 70%-os volt. Tekintsen el attól, hogy ezek csak statisztikai adatok, a számok mögött élő, (nehezen) lélegző gyerekek állnak!   Otthonaink, vályogházaink belső helységeiben a fűtés miatt állandóan keveredik a levegő. Ez folyamatos mozgásban tartja a mikroszkopikus részecskéket, amelyek egy része az allergiáért is felelős. Amennyiben csak az Ön hálószobájában penészes a fal, attól még gyermeke a másik szobában veszélyben van. Jó hír azonban, hogy ha a légmozgást a minimálisra csökkentené, és megszüntetné az okokat, akkor az ilyen veszélyhelyzet akár teljesen elmúlhat.   Amennyiben az Ön családjában is szenved valaki allergiás, asztmás tünetektől, esetleg már szemmel láthatóak az első penészes falfelületek, akkor kérje „Mit tegyek a penész ellen házilag” ingyenes tanulmányunkat.